Home » Organisaties » Autonome Nationale Socialisten » De neonazi’s van ‘Venray Pedovrij’

De neonazi’s van ‘Venray Pedovrij’

De afgelopen weken roert de actiegroep ‘Venray Pedovrij’ zich. De groep wil dat de veroordeelde kindermisbruiker Benno L. niet in Venray wordt opgesloten maar de doodstraf krijgt. Daarvoor verspreidde de actiegroep folders en stuurde een brief aan alle raadsfracties van Venray.
Enigszins verbazingwekkend is dat de actiegroep zowel bij de lokale bevolking als bij de regionale media enige weerklank vindt. Verbazingwekkend, omdat de extreme eisen van de actiegroep vrij ver van de werkelijkheid staan, maar nog verbazingwekkender omdat niemand zich afvraagt welke agenda er achter de actiegroep schuilgaat. En dat is bepaald geen ingewikkelde opgave om uit te vinden.

De twee activisten die de groep rijk is, Tom van den Hoek en Willem van Dijk, maken zichzelf namelijk met naam en toenaam bekend. Dat deden de twee ook al toen zij drie jaar geleden een andere groep oprichtten: “Comité Venray tegen AZC”. Het ging destijds om dezelfde mensen, dezelfde actiemethodes en dezelfde achtergrond. Maar wat is de achtergrond en de agenda van dit tweetal? Die laat zich het best kort en helder samenvatten door twee acties te noemen die zij de afgelopen tijd gevoerd hebben buiten de Venrayse gemeentegrenzen. Ten eerste een uitgesproken racistische actie tegen Nelson Mandela in Den Haag en ten tweede een neonazistische dodenherdenking in het Limburgse Ysselsteyn (naast Venray, dat wel).

01
Van Dijk en Van den Hoek in Zorgvliet, 2012

Op 25 september 2012 werd naast het Haagse Zorgvliet een standbeeld van Nelson Mandela onthuld. Tal van hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig, onder wie als bijzondere gast Desmond Tutu uit Zuid-Afrika. Deze feestelijke gebeurtenis werd verstoord toen Tom van den Hoek en Willem van Dijk vanaf een naastgelegen gebouw rookbommen afstaken en leuzen begonnen te roepen.

De tweede actie vond plaats op 11 mei 2013. Toen bezocht een delegatie van de actiegroep “Autonoom Nationaal Socialistisch Nederland” de militaire begraafplaats Ysselsteyn. Daar werden de “helden” van de actiegroep, de daar begraven SS’ers herdacht. En dat gebeurde op niet mis te verstane wijze:

SS herdenking op de militaire begraafplaats Ysselsteyn, 2013
SS herdenking op de militaire begraafplaats Ysselsteyn, 2013
Willem van Dijk met zijn blauwe houtje-touwtje-jas
Willem van Dijk met zijn blauwe houtje-touwtje-jas

De foto is afkomstig van het eigen verslag van de activisten. Die hebben zichzelf niet voor niets onherkenbaar gemaakt. Het rondlopen met deze vlaggen is strafbaar en bovendien geen actie waarvoor je veel handen op elkaar krijgt. Helemaal niet als je daarnaast ook nog als respectabele burger moet verschijnen in de strijd tegen pedo’s. Maar ondanks de weggeknipte gezichten is het herkennen van de activisten geen grote opgave. Vooral als je enigszins op de kleren let. Rechts op de foto loopt Willem van Dijk met SS-vlag, gekleed in een blauwe houtje-touwtje-jas, die hij een maand eerder ook droeg bij een demonstratie van hetzelfde ANS Nederland.

Op de volgende foto loopt Willem van Dijk weer met SS-vlag (uiterst links) en zien we Tom van den Hoek met hakenkruisshirt en bruin vest met blauwe voering (5e van links). Hetzelfde vest wat Tom van den Hoek enkele maanden daarvoor ook al aanhad bij een andere actie, zoals te zien is op de foto erna.

Willem van Dijk met SS-vlag en Tom van den Hoek met hakenkruisshirt op de militaire begraafplaats Ysselsteyn, 2013
Willem van Dijk met SS-vlag en Tom van den Hoek met hakenkruisshirt op de militaire begraafplaats Ysselsteyn, 2013

Kort samengevat, achter de groepjes van het duo Van Dijk – Van den Hoek schuilt een racistische en diepbruine neonazi-agenda, waarin zij zichzelf openlijk – voor wie het wil zien – in de traditie van de SS en het Derde Rijk plaatsen. Het lijkt ons zaak dat de Venrayse gemeenteraad daar eerst aandacht aan besteedt voor ze brieven van de groep beantwoordt. Aangifte doen, oppakken en voor de rechter ermee: Venray nazivrij.