Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start op 1 januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld, maar loopt altijd enkele jaren achter.

Filter

4990 resultaten

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een Turks-Koerdische vrouw die in oktober 2016 door een bedrijf uit Rotterdam werd afgewezen bij een sollicitatie. De vrouw had onvoldoende kennis en vaardigheden voor de baan, maar het bedrijf vreesde ook dat haar politieke opvatting over de “Koerdische kwestie” zou kunnen leiden tot culturele spanningen op de werkvloer. De vrouw voelt zich hierdoor gediscrimineerd op grond van ras en politieke overtuiging. Het College ziet hier onvoldoende bewijs voor en spreekt het bedrijf vrij. Ze zien het niet als politieke gezindheid, maar slechts een mening over een politieke kwestie. Daarom acht het College zich zelf niet bevoegd om over dit deel te oordelen. Voor discriminatie op grond van ras ziet men onvoldoende bewijs.

*

Een strafzaak te Rotterdam tegen een man uit Brielle wegens bedreigingen met de dood, belediging en mishandeling van politieagenten in Rotterdam in februari 2017. Hij pakte toen met kracht de arm van een agent vast die zich half in de auto van de man bevond en gaf toen gas en ging rijden. Hij beledigde ze met: “vuile kankerlijers en kankerjoden“.

*

In Gouda spuugt een man naar een NS-opsporingsambtenaar en bedreigt die ambtenaar met de dood. Hij spreekt de belediging “you fucking racist, fuck you, fucking Moroccan, fucking islamit, vuile racisten” uit. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

Voorbijgangers ontdekken woensdag een metersgroot hakenkruis dat op de weg geklad is in Rothem (gemeente Meerssen). Het is waarschijnlijk met olie gemaakt en is aangebracht vlakbij een hangplek.

*

In Rotterdam is een lesbisch stelletje naar de film geweest en loopt hand in hand door het centrum. Ze krijgen opmerkingen van een meisje dat vervolgens op hen afloopt, bij een van de vrouwen haar nek omklemt en haar meerdere vuistslagen in het gezicht en buik geeft. Deze aanvalster is in het gezelschap van enkele andere meiden en een jongen. Ook hij is gewelddadig tegen de vrouw. De politie arresteert vijf tieners als verdachten. De politie gaat niet uit van anti-homogeweld, maar stelt dat het groepje willekeurige slachtoffers koos, ze hebben meer van dit soort mishandelingen gepleegd. De vijf tieners komen uit Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel.

*

Een twintigjarige vrouw wordt in Utrecht aangehouden omdat ze op haar brommer rijdt zonder helm. Ze wordt staande gehouden door een politieagent met een donkere huidskleur en scheldt hem uit. Ze wenst de agent nare ziektes toe en zegt: “Mensen met jouw kleur zouden niet eens bij de politie moeten. Tsja, het zal wel aan je kleur liggen ofzo. Kankerlijer“. Een strafzaak wegens discriminatie en belediging dient in september 2017.

*

In Rotterdam beledigt een man uit Den Haag een openbaar vervoer ambtenaar met: “Vieze Turk, jij mag niet in mijn tas zoeken want jij stinkt. Jij kankerturk moet afblijven van mijn spullen, ik mag geen buitenlanders als jij. Jij moet opkankeren hier. Kankerflikker, jij verdient de dood. Jullie vieze Turken stinken allemaal“. Hij moet in juni 2017 voorkomen.

*

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening wijst een klacht af van een Nederlands-Amerikaanse man die zich gediscrimineerd voelt door een commerciële financiële dienstverlener uit Den Haag omdat ze hem eind september 2016 als klant geweigerd hebben. Vanwege Amerikaanse wetgeving wil het bedrijf hem niet als klant omdat ze hoge boetes riskeren als een “US Person” beleggingsdiensten afneemt van een instelling die niet in de USA geregistreerd staat. Het Klachteninstituut stelt dat er sprake is van indirect onderscheid op basis van nationaliteit maar dat dit objectief gerechtvaardigd is. Er volgt ook nog een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in deze zaak in december 2017.

*

In Schiedam bedreigt een man iemand met de dood: “Ik ga een mes pakken en z’n kop gaat er af, ik sla zijn kankerkop er af, ik steek de buurman neer“. Er volgen ook beledigingen: “Kut Marokkaan, Kanker Marokkaan, Kanker Turk“. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

Een integratiedebat georganiseerd door Leefbaar Rotterdam in Rotterdam met sprekers als Wierd Duk, Joost Eerdmans en Ebru Umar. Om deze bijeenkomst te promoten heeft Leefbaar Rotterdam een cartoon gemaakt waarop een groepje Rotterdamse Turken staat die zich onder de rook van een moskee zeer agressief opstelt tegenover een aantal bange witte burgers. De cartoon heet “De vijfde colonne”. Er komt kritiek op die cartoon met de kwalificatie “naar racisme neigende vuilspuiterij“. Gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf wuift die kritiek weg. Ze is ook een van de spreeksters. Op de bijeenkomst zegt Wierd Duk dat er heel veel fout gaat met de integratie en met de islam. Annabel Nanninga zegt dat de integratie mislukt is.

*

In Gouda beledigt een man een politieagent met de woorden: “hij is een viezerik he, hey wollah, kankerjood. Hij is een kankerjood“. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

Een amateurvoetbalwedstrijd in Arnhem met een bezoekend team uit Nijmegen. De Nijmeegse ploeg maakt bij de KNVB melding van discriminatie. Die kan hier echter geen bewijs voor vinden en seponeert de zaak.

*

Geert Wilders stelt met enkele collega-parlementariërs van de PVV Kamervragen over speciale voorzieningen in ziekenhuizen tijdens de Ramadan. Het gaat dan om ziekenhuizen in Leidschendam en Den Haag die speciale voorzieningen treffen voor de Ramadan en het Suikerfeest. De PVV vraagt of het de taak van ziekenhuizen is om zich bezig te houden met islamitische feestdagen en eetgewoontes. Ze willen weten welke extra kosten gemaakt worden voor deze speciale voorzieningen en wie dat gaat betalen. Ze zien het als een breuk op de eed van Hippocrates en een “volgende buiging voor de islam“. Ze willen dat de Minister de voorzieningen laat afschaffen.

*

Een stadswandeling van Voorpost in Middelburg op Hemelvaartsdag. Tijdens deze wandeling kijken ze naar “gebouwen, monumenten, plaatsen die een bijzondere betekenis hebben voor ons volk en zullen we stilstaan bij de rijke geschiedenis uit de Gouden Eeuw en de Opstand”. Na afloop zoeken ze een terrasje op om na te borrelen.

*

Deze woensdag ontstaat grote commotie op sociale media over een wervingstekst van een uitzendbureau voor een vakantiebaan als bagagemedewerker op Schiphol. Ze gebruiken teksten als “Doekoe verdienen met bagage tillen op Schiphol? Ga je niet dood dan? Nee, valt wel mee. Je werkt 3 tot 7 uur op een dag. Daarna lekker chillen“. De tekst is in straattaal, maar zou een racistische ondertoon hebben. Het uitzendbureau verwijdert de tekst direct. Ze gebruiken nog meer straattaal zoals skeer, batra’s, patta’s en fissa’s en lezers vinden het racistisch. Het uitzendbureau zegt nog dat het niet de bedoeling is de suggestie te wekken dat ze vooral op zoek zijn naar Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse Nederlanders met een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal.

*

Een man uit Leeuwarden moet daar voorkomen wegens het beledigen van twee politieagenten in februari 2017. Hij zei toen: “Wat heb ik gedaan dan, wacht maar dan kom ik je wel tegen, dan pak ik je vieze flikker” en “vieze kutchinees“.

*

Een man uit Rotterdam krijgt een voorwaardelijke taakstraf en moet zich psychiatrisch laten behandelen nadat hij een politieagent had beledigd in februari 2017 in Rotterdam. Hij zei toen: “Klootzak, sukkel, kankerneger, kankerzwarte, apenkop“.

*

PVV-leider Geert Wilders plaatst een reactie op internet op een terreuraanslag in Manchester. Hij roept op om “onze landen te deïslamiseren”: “Close our borders. Deïslamize our nations! Now!“. Hierna wordt dit bericht in Duitsland geblokkeerd, mogelijk vanwege een wetsvoorstel in Duitsland waarin staat dat sociale mediabedrijven die haatzaaien door hun gebruikers niet aanpakken een flinke boete kunnen krijgen.

*

Een amateurvoetbalwedstrijd in Ulft met een bezoekend team uit Keijenborg. Hier zou een bezoekende speler “aap” en “zwarte” gezegd hebben tegen een speler met een donkere huidskleur uit Ulft.

*

Deze zondag is Geert Wilders van de PVV spreker op een bijeenkomst van The American Freedom Alliance in Los Angeles. Hij schetst een schrikbeeld over de islamisering van Europa: als we niets doen worden we overgenomen. Er zijn circa 300 mensen aanwezig, waaronder David Horowitz, de aanvoerder van een kleine groep Joodse conservatieven.

*

In Ridderkerk beledigen twee mensen twee opsporingsambtenaren in het openbaar vervoer met: “kankerjoden, kankerlijer“. Het is onduidelijk of dit één gebeurtenis is of twee aparte delicten. Beide daders moeten in augustus 2017 voorkomen.

*

In Overloon organiseert het Oorlogsmuseum Overloon dit hele weekend het militaire evenement Militracks. Er komen zeker 12.000 mensen op af. Er is met name aandacht voor Duitse legervoertuigen, omdat die van betere kwaliteit zijn dan de geallieerde voertuigen. De organisatie erkent dat dit evenement mensen aan kan trekken met foute ideeën, met sympathieën voor nazi-Duitsland. Aan de poort wordt er gescreend op mensen die hakenkruisen, adelaars of SS-tekens op hun kleding dragen. Ook Duitse legerhelmen mogen niet gedragen worden. Op de militariamarkt worden deze helmen wel verkocht, alsook een zwarte SS-vlag, memorabilia met swastika’s en reproducties van nazi-propagandaposters. Er wordt verklaard dat het niet politiek bedoeld wordt, maar dat het verhandeld zou worden vanuit verzamelaars oogpunt.

*

De PVV stelt Kamervragen over het plan van de politie in Amsterdam om hoofddoekjes toe te staan bij vrouwelijke moslimagentes. De PVV wil hier snel een debat over, maar een Kamermeerderheid besloot gisteren dat een spoeddebat niet nodig is. Het komt op de lijst van minder spoedeisende debatten. Geert Wilders reageert fel op het plan “waanzin, Amsterdam wil shariapolitie invoeren. Nederland capituleert“. Het PVV-Kamerlid Lilian Helder zegt: “De partij vindt diversiteit als doel überhaupt verwerpelijk. Het gaat erom dat het korps goed is, niet dat het divers is“. Ze vraagt met Machiel de Graaf over een islamitische vrouw die de directeur diversiteit is van de politie in Amsterdam: “Hoeveel belastinggeld kost het de politie om deze directeur diversiteit in te huren en bent u met de PVV van mening dat dit beter kan worden besteed aan het vangen van boeven?“. De PVV’ers stellen dat de Amsterdamse politie hiermee shariavoorschriften introduceert. De directeur zou verder niet objectief zijn omdat ze een PvdA-politica is die zelf een hoofddoek draagt en een “islam activiste” zou zijn, volgens de PVV’ers.

*

Activisten van Nijmegen Rechtsaf uit Nijmegen voeren actie bij een lezing van premier Mark Rutte op een congres van de VVD in Arnhem. Ze hangen een groot spandoek op met de tekst “Onderhandelen met de PVV“. Hun boodschap is: “Praten met de tweede partij van Nederland, dat heet democratie!“. Hierna promoot Identitair Verzet de actie op sociale media.

*

De rechtbank van Amsterdam doet uitspraak in de strafzaken tegen twintig verdachten die in 2016 Sylvana Simons hebben beledigd of bedreigd op internet. Een man uit Kudelstaart had een lynchvideo gemaakt met KKK afbeeldingen en krijgt een werkstraf. De bekende rechtsextremist Ben van der Kooi krijgt een boete wegens belediging. Andere verdachten krijgen boetes of werkstraffen, sommigen ook vanwege groepsbelediging. Een enkeling wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

*

Een portier uit Tiel wordt vrijgesproken in een strafzaak in Arnhem waar hij voor moet komen wegens beroepsmatige discriminatie in Arnhem in oktober 2015. Hij weigerde toen zonder opgaaf van redenen de toegang tot een horecaonderneming aan een Slavische man.

*

Een man uit Frankrijk moet in Haarlem voor de rechter verschijnen wegens het plegen van groepsbelediging op Schiphol in november 2016. Hij krijgt een boete.

*

Een politieagent wordt beledigd in Utrecht met de woorden: “Zwarte aap, doe eens een dansje, dans eens voor mij“. De verdachte moet in september 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een man beledigt een politieagent in Den Haag: “ik vind jullie Joden” en verschijnt hiervoor in augustus 2017 voor een rechtbank.

*

Stormram plaatst een foto online van een groep mensen in een sportzaal met de verklaring “Berserkers training for Ragnarok” (fightclub, kickboxing). Het is niet zeker dat de foto ook op deze datum gemaakt is.

*

In de Tweede Kamer wordt over moties gestemd. Een motie van Sietse Fritsma van de PVV over het sluiten van de grenzen voor asielzoekers wordt alleen door de PVV gesteund. Zijn tweede motie over het toepassen van de systematiek van “uitzetten of vastzetten” wordt alleen gesteund door de PVV en Forum voor Democratie. Een derde motie van Fritsma over de aanduiding “vertrokken“, die moet vervangen worden door “spoorloos verdwenen” krijgt wat meer steun, maar wordt ook verworpen.

Er zijn hierna vijf moties van Thierry Baudet waarover hij een hoofdelijke stemming wil. Na wat discussie stemt hij ermee in om maar bij één motie een hoofdelijke stemming te houden en de andere vier per gewone stemming. De moties gaan over: het dwingen van landen tot het opnemen van hun staatsburgers, de berechting en bestraffing van frauderende asielzoekers, het preventief in detentie plaatsen van uitgeprocedeerde asielzoekers, het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland en het korten van gemeenten die het landelijk uitzetbeleid frustreren. De PVV en Forum stemmen voor, maar de moties krijgen te weinig stemmen om aangenomen te worden.

*

Een man uit Rotterdam moet daar voor de rechter verschijnen wegens een fietsendiefstal in zijn woonplaats, het beledigen van agenten en zich met geweld tegen zijn arrestatie verzetten. Deze delicten pleegde hij eind december 2016. De belediging bestond uit de woorden “jullie zijn kankerjoden“.

*

Een strafzaak in Rotterdam tegen een man uit Abbenbroek wegens het beledigen van politieagenten in Spijkenisse in juli 2016 met de woorden: “kankerjoden, kankerflikkers” en het zich verzetten tegen zijn arrestatie.

*

De politie doet huiszoeking bij Richard van der Plas in het Friese dorp Blija en ze zoeken naar wapens. De huiszoeking is ingegeven door zijn bericht van 10 mei op een sociaal medium. Hij plaatste toen een foto van twee pistolen op een pagina van zijn organisatie Frysk Heidens Front. Van der Plas heeft een verleden met wapenbezit. Er wordt niets gevonden in zijn woning. Hierna wil Statenlid Jitske Eizema van de Fryske Frijheids Partij niet verder met Richard van der Plas, die haar fractiemedewerker in de provincie is.